Útmutatók: Fiók készítés

From Waves Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Tutorials: Account Creation and the translation is 100% complete.

Brain Wallet, SEED & Password

A fiók készítés előtt, szeretnénk beszélni néhány létfontosságú dologról a brain wallet rendszerrel kapcsolatban, melyet a Waves használ. A brain wallet-ben nincs .dat fájl, amely a privát kulcsodat tárolja, hanem egy SEED van, amely garantálja a hozzáférésedet a fiókodhoz. A SEED alapbeállításként egy 15 angol szót tartalmazó string, mely alapvetően a jelmondatod a megtakarításodhoz – ha elveszted a SEED-ed, akkor elveszted a hozzáférésed a fiókodhoz. Nyomatékosan javasoljuk, hogy készíts egy papírra írt másolatot is a SEED-ről és ezt tárold biztonságos helyen. Lehetséges saját SEED-et is készíteni, azonban ezt nem ajánljuk. A 15 angol szót tartalmazó string kriptográfiailag rendkívül biztonságos, a jelenlegi technológiával feltörhetetlen (az esély, hogy valaki feltöri a jelmondatod, melyet a kliens generált egy a 2048^15-hez).

Minden egyes SEED csak egy Waves fiókhoz társított. Minden számjegy, karakter, szimbólum és szóköz számít – ha egy szóközzel is többet használsz egy másik fiók fog megnyílni. Ha eltér egy szimbólum vagy betűzési hibát vétesz, szintén egy másik fiók nyílik meg.

A fiókkészítés közben megkérünk, hogy generálj egy jelszót a címedhez. A jelszónak két célja van: Először is, helyileg titkosítja a SEED-et, így az sosem kerül ki a hálózatra védtelenül. Másodsorban, a fiókod úgymond gyorsítótárba kerül, így nem kell újra és újra importálnod a SEED-et amikor be szeretnél jelentkezni, elegendő megadnod a jelszavad. A jelszó biztosítja, hogy csakis te tudj bejelentkezni a gyorsítótárba helyezett fiókodba. Ha elveszítenéd a jelszavad, egyszerűen törölheted a gyorsított fiókot és újra importálhatod azt a SEED segítségével, majd megadhatsz egy új jelszót.

Hogyan készítsünk fiókot

Fiók készítés javasolt SEED-del

Nyisd meg a Lite kliensed a Chrome alkalmazás segítségével vagy használd a független verziót. Ha még nem telepítetted volna a Lite klienst, akkor itt találod az útmutatót hozzá.

Lite Client Main Page

Kattints a New Account-ra és gondosan olvasd el a New Account Notice-t. Ha végeztél, kattints az I understand-re.

Lite Client Account Registration

Ahogy azt már említettük, azt tanácsoljuk, hogy használd a javasolt SEED-et, amely 15 angol szót tartalmaz. A SEED készítéshez 2048 különböző angol szót használunk fel, ez 2048^15-en különböző lehetőséget ad, amely a jelenlegi technológiával feltörhetetlen. Minden SEED egy egyedi címhez van kapcsolva, amely a javasolt SEED mező alatt látható.

A következő lépés az, hogy nevet rendelsz a fiókodhoz. Ez a funkció opcionális, de különösen hasznos, ha több fiókod is van. A név meg fog jelenni a fióklistában a Lite kliens főoldalán és a hozzá tartozó fiók a gyorsítótárban lesz a titkosított SEED-del.

Utoljára, de nem utolsó sorban, meg kell adnod a jelszót a fiókodhoz. A jelszó kizárólagos célja, hogy titkosítsa a SEED-et és így az sose hagyja el a számítógéped szövegként. Ha elfelejtenéd a jelszavad, akkor egyszerűen csak töröld a hozzá tartozó címet a főoldalon a listából és importáld újra a fiókot a SEED segítségével. Ekkor a fent leírt folyamaton kell újra végighaladnod és meg kell adnod az új jelszót.

Ha végeztél a fentiekkel, akkor kattints a Register gombra és továbbítva leszel a felhasználói felületre.

Fiók készítés saját SEED-del

Ha saját SEED-del szeretnél fiókot létrehozni, akkor kövesd a fiók importálás útmutatót és add meg a saját SEED-ed. A folyamat további része a fentiekkel megegyezik, be kell állítanod nevet és jelszót, majd regisztrálnod kell a fiókot.

Megjegyzés: Nyomatékosan javasoljuk, hogy használd a javasolt SEED-et. Az kriptográfiailag biztonságos és feltörhetetlen a jelenlegi eszközökkel. Ha még így is saját SEED-et szeretnél készíteni, akkor bizonyosodj meg róla, hogy az tartalmaz legalább 35 karaktert, illetve nagy és kisbetűket és szimbólumokat is.